Hlavní navigace

Tržní podíl HP Atlasu i Seznamu roste, Centrum ztrácí

4. 12. 2006 12:28 Petr Šnajdr

Vývoj návštěvnosti portálových domovských stránek se pomalu začíná měnit. Tržní podíl v denních unikátech (cookies) roste u Seznamu i Atlasu. Podíl domovské stránky Centra klesá. Oproti Seznamu klesá Centrum dokonce již od počátku roku 2006. Kde to můžete zjistit? Stačí se podívat do veřejných statistik NetMonitoru a nakreslit si graf.

Srovnání domovských stránek má velký význam i pro celkové srovní úspěšnosti portálu za dané období. Výhodou je, že do návštěvnosti domovské stránky se nezapočítávají další služby, např. nám často vytýkaný IDOS. Nelze zde však realizovat ani obvyklé „kumulace služeb“, které v NetMonitoru běžně najdete.

A ještě komentář ke grafům: při jejich studiu si pečlivě všímejte osy. Pro zdůraznění pohybu tržních podílů nepoužívám stupnici 0% – 100%, ale konkrétní detaily. Příklad můžete vidět níže. Graf je oříznut na 30%. Vše nad nimi patří již jen domovské stránce Seznamu.

Market share HP

Obrázek: Podíl HP Atlasu, Centra a Seznamu (celý graf)

Přesto, když se na graf podíváte, moc z toho nepoznáte. Je vidět nárůst v řádech několika procent od 13.11. u Atlasu a při troše pozornosti si všimnout, že kolem 18.9. došlo také k jakýmsi změnám. Pro rozklíčování vývoje tržního podílu domovských stránek bude tedy vhodnější podívat se na hlubší detail.

Tím může být průběh vývoje podílů mezi jednotlivými portály. Vše co vidíte v grafu jsou denní čísla a při troše pozornosti v nich můžete identifikovat i průběhy reklamních kampaní Atlasu a Centra.

Podíl HP Seznamu a Centra

Poněkud jinak a mnohem dramatičtěji se vyvíjí poměr domovských stránek Atlasu a Centra.

Podíl HP Atlasu a Centra

Všimněte si zejména týdenní periodicity v denních datech až do počátku září. Od září je již vše jinak, jasná periodicita mizí a růst podílu Atlasu ji zahlazuje.

Samozřejmě už slyším hlasy, které namítají: „A co IDOS?“. Jízdní řády se, ale do návštěvnosti HP nezapočítávají a jejich přímý vliv na HP? Podívejme se tedy na vývoj podílu služby Jízdní řády vs. HP Atlasu.

HP Atlasu vs. Jízdní řády

Jak je vidět, podíl Jízdních řádů vůči HP Atlasu dokonce klesá. Ještě malé vysvětlení ke jeho výpadku mezi červnem a zářím. V té době nebyl započítáván pod Atlas a ve statistikách tedy chybí v tomto období data.

Použitá data: NetMonitor, denní data, květen až listopad 2006.

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).